In welke staat staat zijn mijn Pokémon kaarten

De uitdaging waar iedereen mee zit is dat er geen vaste regels zijn over het bepalen in welke staat de kaart verkeerd. Over de jaren heen zijn er wel richtlijnen gekomen voor het bepalen van de staat.

Waar moet je op letten bij het bepalen van de staat:

  • Beschadiging aan de hoeken of zijkant van een Pokémon kaart
  • Witte puntjes op de Pokémon kaart
  • Krassen op de kaart
  • Deukjes, scheurtje vouwen of andere beschadigen
  • Schimmel
  • Centrering van de kaart

*Dit zijn de hoofd punten, mensen of externe bedrijven kunnen naar meer punten kijken.


De hoeken en zijkant van een Pokémon kaart

In de afbeelding hieronder is te zien dat een Pokémon kaart veel schade heeft opgelopen. De zijkant is beschadigd wat met edge wear noemt. De hoekjes zijn ook niet meer strak en blauw zoals ze vroeger uit de verpakking kwamen. Dit kan je bij je nieuwe Pokémon kaarten voorkomen door gebruik te maken van sleeves.

Pokemon kaart - Achterkant beschadiging

 

Witte punten op de kaart

Witte plekken op de Pokémon kaart word ook wel whitening genoemd. Dit ontstaat door het slecht bewaren van je Pokémon kaart. De inkt laat los of het karton heeft beschadiging opgelopen door bijv. het laten vallen van de kaart.


Krassen op de kaart

De meeste mensen hebben vroeger een elastiekje om hun kaarten gedaan en namen het mee naar school. Zand en ander rommel van je broekzak of tas heeft waarschijnlijk lopen schuren op je Pokémon kaart. Dit heeft voor krassen gezorgd wat veel invloed heeft op de waarde. Houd je Pokémon kaart in het licht en beweeg de kaart van links naar rechts om te kijken of er veel krassen op zitten. Het glimmende deel van de Pokémon kaart wil je het liefst kras vrij houden. Dit kan bij je nieuwe Pokémon kaarten voorkomen door gebruik te maken van sleeves en toploaders.

Pokemon kaart krassen

De termen die vaak gebruikt worden condities aan te geven zijn als volgt. Houd er rekening mee dat iedereen het anders kan interpreteren. Dit zijn puur richtlijnen.

Deuken, vouwen of scheuren op je Pokémon kaart

Een ongeluk zit in een klein hoekje het kan zo gebeuren dat je de Pokémon kaart als kind hebt dubbel gevouwen. Dit soort schade valt spijtig genoeg niet te herstellen. 

Gevouwen Pokémon kaart, niet te herstellen

 
Schimmel

Schimmel is overal een probleem en ook bij oude Pokémon kaarten. Vaak zijn de kaarten in een vochtige plek op zolder bewaard of in een oude schoenen doos. Je kunt het meestal herkennen aan zwarte plekjes of spikkels. Het is mogelijk om schimmel van je Pokémon kaarten te verwijderen, Let op dit is op eigen risico. Geen paniek, je hoeft niet meteen een climate control kast een te schaffen om je Pokémon kaarten te bewaren. Sleeves en toploaders plus een droge plek op je kamer is voldoende om mee te beginnen.

Hoe is je Pokémon kaart gecentreerd? 

Het is je vast wel een keer opgemerkt dat de randen van de voor- en achterkant niet gelijk zijn. De ene rand kan dikker of dunner zijn dan de andere, dit noemen we centrering. Hoe gelijker de dikte van de randen zijn des de beter je Pokémon kaart gecentreerd is. 

Je zult nu vast wel denken, is mijn kaart überhaupt nog wat geld waard om het te verkopen. Geef niet op er is ligt aan het eind van de tunnel. Het is nu tijd om een cijfer aan je kaart te geven. 


Hoe bepaal ik een cijfer?

Dit zijn de bekendste termen die gebruikt worden om de staat van een kaart te geven. Elke partij gebruikt zijn eigen namen en het bijbehorende cijfer. Om het makkelijk te houden gebruiken we de standaard van PSA.

Gem Mint

Een Gem Mint kaart is een visueel perfecte kaart en krijgt daarvoor het cijfer 10. Kenmerken van een Gem Mint kaart zijn o.a. vier perfecte scherpe hoeken. De kaart is vlekvrij maar er mag een lichte imperfectie zijn. De kaart is goed gecentreerd binnen de volgende ratio's. De centrering moet ongeveer 55/45 tot 60/40 of beter zijn aan de voorkant en 75/25 of beter aan de achterkant.

Mint

Een mint kaart is een super conditie met een paar kleine imperfecties en krijgt daarvoor het cijfer 9. Zeer lichte wasvlek op de achterkant, een kleine afdrukfout of lichte witte randen. De centrering moet ongeveer 60/40 tot 65/35 of beter zijn aan de voorkant en 90/10 of beter aan de achterkant.

Near Mint-Mint

Een Near mint-mint kaart lijkt in de eerste blik op een mint kaart maar met nadere inspectie zijn er meer imperfecties dan een mint kaart. Hiervoor krijgt het een 8. De imperfecties zijn; zeer lichte wasvlek op de achterkant, de minste rafels op één of twee hoeken, een kleine onvolkomenheden in de afdruk en/of licht witte randen. De centrering moet ongeveer 65/35 tot 70/30 of beter zijn aan de voorkant en 90/10 of beter aan de achterkant.

Near Mint

Een kaart met slechts lichte oppervlakteslijtage die bij nadere inspectie zichtbaar zijn. Op sommige hoeken kan er een lichte rafeling zijn. Een kleine drukfout is acceptabel. Lichte wasvlekken zijn alleen acceptabel op de achterkant van de kaart. De oorspronkelijke glans is grotendeels behouden. De centrering moet ongeveer 70/30 tot 75/25 of beter zijn aan de voorkant en 90/10 of beter aan de achterkant. Hiervoor krijgt de kaar het cijfer 7. 

Excellent-Mint

Je kaart kan zichtbare slijtage aan het oppervlak of een afdrukfout hebben die niets afdoet aan de algehele aantrekkingskracht. Zeer lichte kras kan alleen bij nauwkeurige inspectie worden gedetecteerd. Hoeken kunnen licht gerafeld zijn. De kaart kan wat verlies hebben van de originele glans vertonen, kan een kleine wasvlek op de achterkant hebben, kan zeer lichte inkepingen vertonen aan de randen en kan ook wat wit aan de randen vertonen. De centrering moet aan de voorzijde 80/20 of beter zijn en aan de achterzijde 90/10 of beter. Hiervoor krijgt je kaart een 6.

Excellent

Je kaart heeft oppervlakteslijtage of drukfouten die goed zichtbaar zijn. Er kunnen kleine stukje van de randen zijn. Verlies van originele glans is duidelijke. Bij nadere inspectie kunnen er enkele lichte krasjes zichtbaar zijn, maar dit doet niets af aan de aantrekkingskracht van de kaart. De kaart kan wat witheid aan de randen vertonen. De centrering moet aan de voorkant 85/15 of beter zijn en aan de achterkant 90/10 of beter. Hiervoor krijgt je kaart een 5.


Very Good-Excellent

Je kaart heeft oppervlakte slijtage  of lichte krassen hebben maar het is bescheiden. Er blijft wat originele glans behouden. De randen kunnen licht wit zijn. Er kan een lichte vouw zichtbaar zijn. De centrering moet aan de voorkant 85/15 of beter zijn en aan de achterkant 90/10 of beter. Hiervoor krijgt je kaart een 4.

Very Good

Je kaart heeft  enige oppervlakteslijtage, samen met mogelijke lichte slijtage of lichte krassen.  De randen kunnen merkbare slijtage vertonen. Veel, maar niet alle, originele glans van de kaart gaat verloren. Randen kunnen wat vergeeld en/of verkleurd zijn. Er kan een vouw zichtbaar zijn. Drukfouten zijn mogelijk. Er kan een lichte vlek zichtbaar zijn op de voorzijde en wasvlekken op de achterzijde. De centrering moet 90/10 of beter zijn aan de voor- en achterkant. Hiervoor krijgt je kaart een 3.

Good

De hoeken van een kaart vertonen versnelde afronding en oppervlakteslijtage begint duidelijk te worden. De kaart kan krassen, slijtage, lichte vlekken of afschilfering van het glazuur op de voorzijde hebben. Er kunnen meerdere vouwen zijn. Originele glans kan volledig ontbreken. Kaart kan aanzienlijke verkleuring vertonen. De centrering moet 90/10 of beter zijn aan de voor- en achterkant. Hiervoor krijgt je kaart een 2.

Poor

Je kaart heeft gebreken die zo ernstig zijn dat de aantrekkingskracht van de kaart bijna volledig is verdwenen. Een slechte kaart kan één of twee kleine stukjes missen, grote vouwen vertonen die bijna door alle lagen karton heen breken, of de kaart kan extreme verkleuring of vuilheid bevatten, waardoor het moeilijk kan zijn om het probleem of de inhoud van de kaart op de kaart te identificeren. voor of achter. Een kaart van deze aard kan ook merkbare kromtrekken of een ander type defect vertonen. Hiervoor krijgt je kaart een 1.

Hoeveel geld krijg ik voor mij kaart?

Je hebt kaart nu een cijfer of grade gegeven. Laten we als voorbeeld een near-mint of 7 nemen. Je kan nu naar ebay gaan. Je gaat op zoek naar je kaart plus de grade bijv. "Pokémon base set charizard near mint". Je krijgt een lijst met zoek resultaten terug. Je zoekt het filter "Show only" -> "Sold Items" en selecteerd deze. 

Ebay Filters - Verkochte items

Nu zie je alle kaarten die daadwerkelijk verkocht zijn. Zoek de kaart die het beste bij jouw kaart past en daarbij zul je een verkoop bedrag zien. Dit is je kaart ongeveer waard zijn.