Wat zijn mijn oude Pokémon Kaarten waard?

Je zag het voorbij komen in het nieuws, je collega's of buren vertelde hoe ze hun oude Pokémon kaarten vonden en er geld voor kregen. Je gaat naar zolder, opzoek naar jouw kaarten en je vind je oude map met Pokémon kaarten. Je pakt Google erbij en ziet jouw kaart daar ook staan voor een hoog bedrag. Je denkt dat je de loterij hebt gewonnen of toch niet? Waar moet je op letten voor het verkopen van jouw oude kaarten en hoe kom je de achter de waarde? Hieronder gebruiken we het voorbeeld van de Pokémon base set. Hier hebben mensen de meeste vragen over.

Wat bepaald de waarde van een oude Pokémon kaart

Base set 1st edition

Hoe weet je of jouw Pokémon kaart 1st edition is of niet? Hieronder zie je een voorbeeld met de belangrijkste kenmerken van een 1st edition base set Pokémon kaart. Links van de kaart staat een zwart of grijs gedrukte 1st edition stamp. Dit geeft aan dat de Pokémon 1st edition is. Wanneer dit symbool ontbreekt kan je Pokémon kaart nog steeds veel geld waard zijn. De 1st edition shadowless zijn over het algemeen de meest waardevolle Pokémon kaarten.

Pokemon 1st edition shadowless charizard

Base set Shadowless

Als je geen 1st edition kaart hebt is het geen ramp. Je kan ook een shadowless Pokémon kaart hebben. Deze kaarten hebben geen 1st edition stamp maar hebben ook geen schaduw aan de rechterkant van het glimmende deel. Na de 1st edtion Pokémon kaarten staat op de tweede plek van meest dure de shadowless kaarten.  De linker afbeelding is een shadowless pokemon kaart en de rechter is een unlimited die een schaduw bevat.


Base set unlimted

Ik heb geen 1st edtion en geen shadowless, zijn mijn kaart nu niks waard?  Mocht je geen van beide hebben dan heb je hoogst waarschijnlijk een Base set unlimted kaart. Je kunt waarschijnlijk nog niet stoppen met werken maar wel een leuk vakantie hebben. De unlimited kaarten zijn meer geproduceerd dan de 1st edtion en shadowless varianten. Ze hebben nog steeds een redelijke waarde maar dit is afhankelijk van de staat

 Pokemon Base set unlimted Charizard

Base set 2000

Naast de unlimted set is er nog een variant die niet in één oog opslag te zien is. Dit is de Base set 2000 variant ook wel 4th print genoemt. Hieronder zie je een Pokémon Base set Unlimted en 4th print Charziard. Kijk of je het verschil kan zien dit is een goede training om zelf een expert te worden. 

Pokemon Base set Charizard 1999 vs 2000

De linker foto is een Base set Unlimted 1999 en de rechter foto  een Base set 2000. De grote verschillen zijn:

  • Copyright datum is 1999-2000 Wizards
  • De kleur van de kaart is lichter
  • De Strepen van de Charizard Holo patroon


Base set 2

In het begin van het jaar 2000 kwam Wizards of the Coasts met de niet zo populaire Base Set 2. Pokémon kaarten uit de Base Set 2 serie zijn te herkennen aan het symbool 2 met een Pokémon er bovenop die aan de rechterkant van de kaart bevind. 

Pokemon - Base Set 2 - Charizard

Kon je ze verschillen vinden?

Je weet nu de verschillende print van de base set. Nu is het belangrijk om te kijken in welke staat je kaart verkeerd. Dit icm. de variant bepaald uiteindelijk de waarde.